11/12/2018

Δελτίο τύπου

Ενημέρωση διεθνούς επιστημονικής κοινότητας από την ΕΔΕΥ στο 1ο Workshop Ανατολικής Μεσογείου της EAGE

Η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) συμμετείχε στις εργασίες του 1ου Workshop Ανατολικής Μεσογείου της Ένωσης “The European Association of Geoscientists and Engineers” (EAGE). Στο workshop, το οποίο πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 6 και την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου, στην πόλη St. Julien, στην Μάλτα, η ΕΔΕΥ συνέβαλε τόσο στη διοργάνωση και επιλογή της θεματολογίας για την Ανατολική Μεσόγειο, όσο και την παρουσίαση νέων στοιχείων αναφορικά με τη μελέτη, την έρευνα και την αξιοποίηση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ελλάδα. Η παρουσία μεγάλων διεθνών εταιρειών γεωφυσικών ερευνών έδωσε την ευκαιρία στους σύνεδρους να ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις του τομέα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Την πρώτη ημέρα του workshop, ο Κωστής Οικονομόπουλος, γεωλόγος-γεωφυσικός, στην ομιλία του «Συνδυασμός γεωφυσικών εργαλείων προς κατανόηση της γεωλογικής δομής της θαλάσσιας περιοχής νοτίως της Κρήτης» παρουσίασε το μοντέλο ταχυτήτων για την άγνωστη, γεωλογικώς, θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης, το οποίο ανέπτυξε η ΕΔΕΥ σε συνεργασία με την ομάδα του καθηγητή Αντώνη Βαφείδη από το Πολυτεχνείο Κρήτης. Το μοντέλο αυτό συνιστά ένα επί πλέον εργαλείο για τους γεωεπιστήμονες της ΕΔΕΥ προς το στρωματογραφικό χαρακτηρισμό των ήδη χαρτογραφημένων οριζόντων.

Τη δεύτερη ημέρα του workshop άνοιξε ο Πρόεδρος της εταιρίας, Γιάννης Μπασιάς, παρουσιάζοντας τις εξελίξεις στο πεδίο των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα με ιδιαίτερη έμφαση στα «Βαθιά και υπερβαθιά θαλάσσια ύδατα στην Ελλάδα».

Ο Γιώργος Μακροδήμητρας, γεωλόγος- ιζηματολόγος, αναφέρθηκε στο «Σεισμικό «χαρακτήρα» ως εργαλείο στην αναγνώριση των γεωτεκτονικών ζωνών στην υπεράκτια περιοχή νοτίως της Κρήτης», παραθέτοντας τα γεωφυσικά δεδομένα από υπεράκτιες περιοχές νοτίως της Κρήτης τα οποία συγκρίθηκαν με δεδομένα από τη Δυτική Ελλάδα, προκειμένου να διερευνηθεί εάν τα ιζήματα της περιοχής ανήκουν σε κάποια από τις γνωστές γεωτεκτονικές ζώνες της Δυτικής Ελλάδας με πετρελαϊκό δυναμικό. Η εργασία αυτή οριοθετεί τις γεωτεκτονικές ζώνες νοτια της Κρήτης και προτείνει την ύπαρξη μίας μεγάλης ανθρακικής πλατφόρμας σε αυτήν την περιοχή.

Ακολούθησε η παρουσίαση της Βασιλικής Κοσμίδου, γεωλόγος πετρελαίου, σε συνεργασία με τον Αντιπρόεδρο της ΕΔΕΥ, Σπύρο Μπέλλα, με θέμα «Θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Πελοποννήσου: τεκτονικά στοιχεία και σύγκριση με την περιοχή του Β. Ιονίου». Κύριο αντικείμενο της ομιλίας της ήταν η ερμηνεία των διαθέσιμων σεισμικών δεδομένων στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Πελοποννήσου, με τον εντοπισμό των κύριων τεκτονικών στοιχείων και την ερμηνεία βασικών ηλικιών και παλαιοπεριβαλλόντων, με στόχο την αξιολόγηση ύπαρξης πετρελαϊκού συστήματος.

Η συμβολή της ΕΔΕΥ στις εργασίες του workshop ολοκληρώθηκε με τον Νικόλα Παπαδημητρίου, γεωλόγο-γεωφυσικό, και την παρουσίαση της «γεωλογικής εξέλιξης των ανθρακικών πλατφορμών που βρίσκονταν στον ωκεανό της Τιθύος», στη Μεσόγειο, μέσα από την ερμηνεία γεωφυσικών δεδομένων.

Επόμενος σταθμός της ΕΔΕΥ είναι η διεθνώς αναγνωρισμένη έκθεση APPEX 2019, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο τον Μάρτιο.


Email: contact@greekhydrocarbons.gr
Τηλ: (+30) 210 6717 591