Περιοχή 10


έκταση
3,420.6 τετρ.χλμ


τοποθεσία

χάρτης


κοντά στο αεροδρόμιο Καλαμάτας

κοντά στον αυτοκινητόδρομο E65


Offshore 2D
(reprocessed)
1,103 Km


Offshore 2D
(conditioned)
1,448 Km


Offshore 2012 2D
417 Km


-


στρωματογραφία

 στρωματογραφική στήλη

Περιβαλλοντικές Μονάδες Block10_EnvUnit (.pdf)
Στρατηγική Μελέτη Περιβάλλοντος
ΣΜΠΕ_Ιόνιο (.pdf)
ΚΥΑ_ΕΓΚΡΙΣΗΣ_ΣΜΠΕ_Ιόνιο (.pdf)
Μισθωτής

Ελληνικά Πετρέλαια: 100% (διαχειριστής)


Η περιοχή

Η θαλάσσια περιοχή 10 βρίσκεται στα ανοικτά της Δυτικής Πελοποννήσου, στον Κυπαρισσιακό κόλπο ανάμεσα στις Νήσους Στροφάδες και την Πελοπόννησο.
Οι ενδείξεις υδρογονανθράκων στην περιοχή προσέλκυσαν το ενδιαφέρον πετρελαϊκών εταιρειών και της Ελληνικής κυβέρνησης το 1938 και έγιναν πολλές ρηχές γεωτρήσεις πριν από τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο. Τα επόμενα χρόνια, έγιναν αρκετές σεισμικές έρευνες χαμηλής ποιότητας, καθώς και γεωλογικές και γεωφυσικές μελέτες. Τα παλιά σεισμικά δεδομένα αρχείου έχουν πυκνή κάλυψη στα ανατολικά, αλλά οι περισσότερες σεισμικές γραμμές βρίσκονται εκτός του ορίου του οικοπέδου. Εντός του οικοπέδου, υπάρχει ένα πολύ αραιό δίκτυο σεισμικών γραμμών αρχείου (1979-1982).
Η Δυτική Ελλάδα ανήκει στο Αλπικό ορογενετικό σύστημα. Συγκεκριμένα, ανήκει στο νότιο κλάδο που περιλαμβάνει τα Απέννινα, τις νότιες Άλπεις, τις Διναρίδες, τις Ελληνίδες και τις Ταυρίδες, που οριοθετούν το βόρειο όριο της Ανατολικής Μεσογείου. Η οροσειρά σχηματίστηκε ως αποτέλεσμα του κλεισίματος του ωκεανού της Τηθύος εξαιτίας της σύγκρουσης της Ευρασιατικής πλάκας με την Αφρικανική πλάκα. Η σύγκρουση ξεκίνησε στο Άνω Κρητιδικό-Κάτω Ηώκαινο και συνεχίστηκε μέχρι το Τριτογενές ενδοηπειρωτική παραμόρφωση. Το αποτέλεσμα της Αλπικής ορογένεσης ήταν οι αποκαλούμενες Εξωτερικές Ελληνίδες, που αποτελούν μια ζώνη πτυχώσεων και επωθήσεων με διεύθυνση προς τα Δυτικά που αποτελείται από τεκτονικά λέπια διεύθυνσης ΒΒΔ - ΝΝΑ.
Η Ιόνια ζώνη χαρακτηρίζεται από πελαγικές φάσεις για μια μεγάλη χρονική περίοδο από το Μέσο Ιουρασικό έως το Κάτω Μειόκαινο. Επιπλέον, η Ιόνια ζώνη άλλαξε παλαιογεωγραφικό χαρακτήρα από νηριτική σε πελαγική λεκάνη κατά το τέλος του Κάτω Ιουρασικού, σε αντίθεση με τις γειτονικές ισοπικές ζώνες όπως η Προ-Απούλια και το Γάβροβο, οι οποίες παρέμειναν ρηχές πλατφόρμες κατά το Μεσοζωικό. Η φύση των ιζημάτων κάτω από τους εβαπορίτες παραμένει άγνωστη.
Αρκετά πεδία πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν ανακαλυφθεί στην Αλβανία τα οποία ανήκουν στην ίδια ζώνη πτυχώσεων και επωθήσεων και έχουν τα ίδια γεωλογικά χαρακτηριστικά. Η ύπαρξη ενός εν ενεργεία πετρελαϊκού συστήματος στη Δυτική Ελλάδα έχει αποδειχθεί με την ανακάλυψη του πετρελαϊκού πεδίου του Δυτικού Κατακόλου, το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά στη θαλάσσια περιοχή 10.