Άρτα-Πρέβεζα


έκταση
4,762.9 τετρ.χλμ


τοποθεσία

χάρτης



κοντά στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων και το λιμάνι της Ηγουμενίτσας

κοντά στο αεροδρόμιο και στο λιμάνι της Κέρκυρας

αυτοκινητόδρομος E951


Onshore 2D
LV-xx 1982
61,30 Km


AGV-1xx 1983
83,08 Km


AGV-2xx 1986
125,70 Km


PAV-1xx 1986
156,36 Km


PRD-2xx 1986
87,95 Km


MPPD-1xx 1989
12,43 Km


PRV-x 2000
15,77 Km



Lippa-1
Archagelos-3
Agios Georgios-1
Agios Georgios-2
Agios Georgios-3
Mazarakia-1


στρωματογραφία

στρωματογραφική στήλη

Η περιοχή Άρτα-Πρέβεζα περιλαμβάνει τμήματα της Ιονίου λεκάνης και της ανθρακικής πλατφόρμας της Γαβρόβου.
Μισθωτής

Ανοικτό Μπλοκ


Η περιοχή

Η περιοχή 'Άρτα-Πρέβεζα' έκτασης 4,762.9 km2 βρίσκεται στη βορειοδυτική Ελλάδα. Στα βόρεια οριοθετείται από το μπλοκ των Ιωαννίνων, στα νότια, μερικώς, από τον Αμβρακικό κόλπο, στα δυτικά από το Ιόνιο πέλαγος και στα ανατολικά από την οροσειρά της Πίνδου. Τα ποτάμια Λούρος και ο Άραχθος που διέρχονται μέσω του Άρτα-Πρέβεζα, δημιουργούν τις τεχνητές λίμνες Πουρνάρι και Λούρος.
Η Δυτική Ελλάδα περιλαμβάνει την ιζηματογενή ακολουθία που βρίσκεται δυτικά της οροσειράς της Πίνδου και περιλαμβάνει τον ηπειρωτικό τομέα (Ήπειρο, Αιτωλοακαρνανία και Δυτική Πελοπόννησο) και υπεράκτιες περιοχές του Ιονίου Πελάγους. Το ανατολικό όριο της περιοχής αντιπροσωπεύεται από την επώθηση της Πίνδου, της οποίας οι τάσεις είναι ΒΒΔ-ΝΝΑ. Οι Διναρίδες αποτελούν την προέκταση αυτών των τάσεων στα βόρεια, ενώ συνεχίζουν στα νοτιοανατολικά στην Τουρκία.
Από το Τριασικό έως το Ανώτερο Κρητιδικό, η Ελλάδα αποτελούσε μέρος του περιθωρίου της νοτίου Τηθύος. Σε τοπική κλίμακα (εκατοντάδες χιλιόμετρα), η ζώνη των Άλπεων μπορεί να θεωρηθεί ως το περιθώριο του Ωκεανού της Τηθύος, ανεστραμμένο από τη σύγκρουση της Απούλιας πλατφόρμας με την Ευρώπη. Σε μικρότερη κλίμακα (δεκάδες χιλιόμετρα), στον Ελληνικό χώρο, οι διάφορες επιμέρους λεκάνες του περιθωρίου της Τηθύος έχουν αναστραφεί δημιουργώντας τα κύρια φύλλα ωθήσεως ή τις Ελληνίδες Ζώνες. Αυτό συνέβη σταδιακά από τις εσωτερικές (ανατολικές) ζώνες στις πιο εξωτερικές (δυτικές) ζώνες.
Οι εξωτερικές Ελληνίδες Ζώνες, των Παξών, της Ιονίου και της Γαβρόβου, περιλαμβάνονται στο γεωλογικό περιβάλλον της Δυτικής Ελλάδας. Αυτές σχηματίστηκαν κατά το Κατώτερο Ιουρασικό, όταν η επέκταση του φλοιού διαφοροποίησε το παθητικό περιθώριο της Νότιου Τηθύος, δημιουργώντας τη λεκάνη της Ιονίου και τις πλατφόρμες ρηχής ιζηματογένεσης, του Γαβρόβου στα Ανατολικά και των Παξών στα Δυτικά.